KRUISBAND-REVALIDATIE
Je zult vast en zeker een keer gehoord hebben dat iemand zijn voorste kruisband scheurt tijdens het sporten. Een gescheurde kruisband is een hele vervelende
blessure, waarbij vaak een operatie en een lang revalidatietraject volgt. Belangrijk is hierbij om te weten hoe de knie functioneert en in elkaar zit. Welke structuren zitten er in en rondom de
knie? Welke kruisbanden zitten er in de knie en waar liggen deze kruisbanden precies? En wat is de functie van deze kruisbanden?
ANATOMIE VAN DE KNIE
Rechts ziet u een afbeelding van een knie. Op deze afbeelding krijgt u een goed beeld welke structuren zich in en rond de knie bevinden. Zo kunt u zien dat het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen (femur) en het onderbeen (tibia).
In dit gewricht bevindt zich een meniscus die uit 2 delen bestaat. De meniscus bestaat uit het mediale (binnenste) en het laterale (buitenste) deel. Daarnaast bestaat het kniegewricht uit 2 kruisbanden, de voorste en de achterste kruisband. Aan de zijkanten van de knie bevinden zich daarnaast de kniebanden, de mediale (binnenste) en de laterale (buitenste) knieband.
De kruisbanden zorgen ervoor dat het bovenbeen en onderbeen niet kunnen schuiven ten opzichte van elkaar, wat betekent dat de kruisbanden een belangrijke rol vervullen wat betreft de stabiliteit binnen het kniegewricht.
SYMPTOMEN VAN KRUISBANDLETSEL
Na het scheuren van de voorste kruisband is instabiliteit van de knie het meest voorkomende en belangrijkste symptoom. Daarnaast zijn er andere gescheurde kruisband symptomen die
kunnen wijzen op een voorste kruisband ruptuur. Vaak is er sprake van een rotatie trauma. Hierbij draait de sporter snel om de as waardoor de krachten op de voorste kruisband te groot worden.
Tijdens het traumamoment is vaak een knappend/scheurend geluid te horen door de hoog-energetische kracht die gepaard gaat met het scheuren van een voorste kruisband. Doordat na het traumamoment
de bloedsomloop in de knie verstoord raakt, zorgt dit ervoor dat er binnen 12-24 uur zwelling van de knie ontstaat (haemarthros).
MEEST VOORKOMENDE SYMPTOMEN BIJ KRUISBANDLETSEL
Hieronder staan de meeste voorkomende symptomen bij kruisbandletsel:
- knappend/scheurend geluid tijdens trauma moment
- zwelling van de knie
- instabiel gevoel van de knie vanaf het trauma moment
- pijn/stijfheid
ALS FYSIOTHERAPEUT ZELF PATIENT WORDEN
Als fysiotherapeut weet Lars Dunnik als geen ander hoe het is om patiënten te revalideren die geopereerd zijn aan de voorste kruisband. Niet alleen door zijn passie voor kruisbandrevalidatie, maar ook omdat hij in zijn voetbalcarrière drie maal zelf geopereerd is aan zijn voorste kruisband.
VKB NETWERK ZWOLLE & HENGELO
Fysio Vechtdal is onderdeel van het Voorste
kruisband-netwerk. Dit is een netwerk dat is opgezet door de afdeling orthopedie Isala Ziekenhuis in Zwolle. Het doel van dit netwerk is om een hoge mate van kwaliteit te bereiken in de
begeleiding van patiënten met een voorste kruisband operatie.
Ook werken wij nauw samen met de orthopeden en fysiotherapeuten van Orthopedisch Centrum Oost Nederland in Hengelo (OCON).
WAAROM REVALIDEREN NA JE VOORSTE KRUISBAND OPERATIE BIJ FYSIO VECHTDAL?
Vele sporters, maar ook niet sporters zijn inmiddels gerevalideerd na een VKB-reconstructie bij Fysio Vechtdal. Tijdens jouw revalidatie doorloop je verschillende fases die in een protocol zijn vastgelegd. Ook worden er metingen en fysieke testen gedaan om te beoordelen hoe je er voor staat. In de laatste fase besteden wij aandacht aan jouw specifieke (sport)doel.
In samenwerking met s.v. Nieuwleusen bieden wij de mogelijkheid om het laatste deel van jouw revalidatie op het veld te trainen. Lars Dunnik is hersteltrainer bij s.v. Nieuwleusen en bereid spelers voor om weer deel te nemen aan groepstrainingen. Een ideale stap tussen de oefenzaal van onze praktijk en de groepstraining van jouw club. Spelers van alle clubs zijn welkom, ongeacht welke sport je beoefend.